Pierwszym narządem, biorącym udział w trwaniu pokarmów jest otwór gębowy. To właśnie przez otwór gębowy, trafia do jamy ustnej pożywienie. Jama ustna, składa się z:
- Zębów ? dorosły człowiek posiada 32 stałe zęby, ze względu na funkcje dzielimy je na siekacze które służą do cięcia, kły służące do rozrywania oraz zęby trzonowe których głównym zadaniem jest rozcieranie pokarmu. Każdy ząb pokryty jest szkliwem, jako najtwardszym składnikiem naszego organizmu.
- Języka ? służy w głównej mierze do formowania pokarmu, mówienia, a także wydzielania śliny za pomocą błony śluzowej. Ślina przyczynia się do rozkładu węglowodanów.
- ? znajdują się na języku i innych powierzchniach jamy ustnej. Służą do rozróżnienie smaków:
- Smak słodki ? czubek języka
- Smak gorzki ? u nasady języka
- Smak kwaśny ? po bokach języka
- Smak słony ? na krawędziach
Następnym narządem jest gardło: to w nim krzyżują się drogi pokarmowe i oddechowe. To w gardle znajduje się nagłośnia, która zamyka się w czasie jedzenia. Fale perystaltyczne przesuwają pokarm przez przełyk do żołądka.
Pomiędzy znajduje się przełyk, jako ?rura? łącząca gardło z żołądkiem. Skurcze mięśni okrężnych, skutecznie zawężają światło przewodu przesuwając pokarm do dołu. Siła jest na tyle duża, iż bez większych problemów pokarm może trafić do żołądka pomimo spożywania pokarmu ?do góry nogami? ? na co najlepszym przykładem są astronauci.
Kolejnym ważnym narządem jest żołądek, w przeciwieństwie do innych narządów układu pokarmowego może się rozciągać i gromadzić więcej jedzenia. Wnętrze wyścieła błona śluzowa, a w niej śluz chroniący ściany żołądka i zmiękczający pokarm. Głównym enzymem trawiennym jest pepsyna, która aktywizowana jest przez kwas solny. Kwas solny jest wytwarzany przez komórki okładzinowe gruczołów żołądkowych. Po paru godzinach, pokarm przybiera już postać gęstej papki a sam przesuwany jest w stronę jelita cienkiego.