Ze pewne każdy z nas wie, że najprostszą metodą właściwej energetyki naszego organizmu musi być właściwa dieta. Co za tym idzie dostarczony pokarm musi być równoważny z naszym wysiłkiem energetycznym. Jeżeli do organizmu dostarczymy więcej substratów energetycznych to nadmiar zostanie odłożony w postaci tkanki tłuszczowej ? jest to bardzo uproszczony schemat (więcej szczegółów postaram się opisać przy dziale dotyczącym dietetyki). Jeżeli z kolei do organizmu dostarczymy mniej substancji energetycznych to nasza waga zmniejszy się na skutek ubytku tkanki tłuszczowej, mięśni.
Ogólnie do prawidłowej wagi ciała stosujemy BMI, jednakże nie jest on polecany dla osób uprawiających sporty o wysiłku statycznym ponieważ nie odzwierciedlają prawidłowego wskaźnika wagi.
Wzór BMI:
BMI =
Uwagi:
- Masa ciała w kilogramach
- Wzrost w metrach kwadratowych
Przykład:
Osoba ważąca 70kg przy wzroście 180cm. BMI = 70/180 x 180 = 0.00216. Wychodzi na BMI na poziomie 21.6 czyli jesteśmy w normie.
Tabela do odczytywanie wyników BMI:
- 18,5?25,0 ? prawidłowa waga
- 25,0?30,0 ? nadwagę
- 30,0?35,0 ? I stopień otyłości
- 35,0?40,0 ? II stopień otyłości
- ? 40,0 ? III stopień otyłości
Nie popieram tabeli, które są w Internecie gdy mamy określony I stopień otyłości 30 ? 34,9. Zasada jest prosta, jeżeli widzimy wskaźnik przy wartości progowej to zaokrąglamy go do pełnej wartości.
Możemy wyróżnić dwa typy otyłości:
- Androidalna
- Kynoidalna
Jeżeli chcemy określić otyłość to mierzymy obwód talii na poziomie pępka i obwodu bioder a ostatecznie dzielimy pierwsza wartość przez drugą.