Budowa i funkcje enzymów
Enzymy są to biokatalizatory czyli substancje, które są odpowiedzialne za przyśpieszenie reakcji. Dzieje się to na skutek zmniejszenia energii aktywacji. Budowa enzymu jest bardzo prosta.
Enzym składa się z:
- APOENZYMU
- Jest to część białka o strukturze 3-rzędowej
- Posiada centrum aktywne czyli miejsce przyłączania substratu
- KOENZYMU
- Jest to część niebiałkowa
- Decyduje o typie reakcji
- grupa prostetyczna jest częścią niebiałkową łączącą się na stałe z apoenzymem
Właściwości enzymów:
- Obniża energie aktywacji
- brak zmiany podczas reakcji
- temperatura, pH środowiska uwarunkuje aktywność
- stężenie substratów warunkuje szybkość reakcji
Rodzaje inhibicji
W inhibicji kompetycyjnej – inhibitor jest podobny do substratu i pasuje idealnie do centrum aktywnego enzymu. Jest to inhibicja odwracalna.
W inhibicji niekompetycyjnej – inhibitor jest niepodobny do substratu i brakuje centrum aktywne enzymu. Jest to inhibicja nieodwracalna.
W inhibicji allosterycznej ? Centrum aktywne jest zablokowane przez inhibitor z innej strony niż centrum aktywne.
Przebieg reakcji enzymatycznej
E + S ? ES ? EP ? E+P
Legena:
E ? Enzym S ? Substrat ES ? Kompleks Enzym-Substrat
EP- Kompleks Enzym-Produkt P- Produkt