O enzymach - budowa i funkcje

Budowa i funkcje enzymów

Enzymy są to biokatalizatory czyli substancje, które są odpowiedzialne za przyśpieszenie reakcji. Dzieje się to na skutek zmniejszenia energii aktywacji. Budowa enzymu jest bardzo prosta.

Enzym składa się z:

  • APOENZYMU
    • Jest to część białka o strukturze 3-rzędowej
    • Posiada centrum aktywne czyli miejsce przyłączania substratu

 

  • KOENZYMU
    • Jest to część niebiałkowa
    • Decyduje o typie reakcji
    • grupa prostetyczna jest częścią niebiałkową łączącą się na stałe z apoenzymem

Właściwości enzymów:

  • Obniża energie aktywacji
  • brak zmiany podczas reakcji
  • temperatura, pH środowiska uwarunkuje aktywność
  • stężenie substratów warunkuje szybkość reakcji

Rodzaje inhibicji

W inhibicji kompetycyjnej – inhibitor jest podobny do substratu i pasuje idealnie do centrum aktywnego enzymu. Jest to inhibicja odwracalna.

W inhibicji niekompetycyjnej – inhibitor jest niepodobny do substratu i brakuje centrum aktywne enzymu. Jest to inhibicja nieodwracalna.

W inhibicji allosterycznej ? Centrum aktywne jest zablokowane przez inhibitor z innej strony niż centrum aktywne.

Przebieg reakcji enzymatycznej

E + S ? ES ? EP ? E+P

Legena:

E ? Enzym    S ? Substrat                       ES ? Kompleks Enzym-Substrat

EP- Kompleks Enzym-Produkt            P- Produkt