Przegląd związków organicznych - tłuszcze

Tłuszcze zaliczane są do najbardziej energetycznej grupy związków organicznych ponieważ ich wartość energetyczna wynosi 9kcal oraz z nich powstaje ATP.

Do tej grupy zaliczamy:

  • Triacyloglicerole
  • Fosfolipidy
  • Steroidy
  • Sfingolipidy

Kwasy tłuszczowe możemy podzielić ze względu na liczbę atomów węgla:

  • krótkołańcuchowe (C2-C6)
  • średniołańcuchowe (C8-C10)
  • długołańcuchowe (C12-C24)

Kwasy tłuszczowe możemy podzielić również ze względu na rodzaj wiązań pomiędzy atomami węgla:

  • nasycone ? zawierają pojedyncze wiązania
  • nienasycone ? zawierają podwójne wiązania

Tłuszcze nasycone znajdują się pokarmach pochodzenia zwierzęcego, a nienasycone z ryb, orzechów. Są to np. : kwasy omega 3 i omega 6, które działają przeciwmiażdżycowo i pomagają pozbyć się złego cholesterolu.

Wolne kwasy tłuszczowe

Występują we krwi w większości wraz z połączeniem albumin. Na drodze dyfuzji i dzięki przenośnika są zdolne przechodzić do komórki. Prawidłowe stężenie wolnych kwasów tłuszczowych w mięśniach szkieletowym oraz sercowym to 30-120 umol/kg tkanki a we krwi ta ilość jest o wiele większa.

Człowiek ważący 80kg powinien posiadać około 13,7 kg tkanki tłuszczowej a co za tym idzie jest to aż 125714 kcal energii.